Gott från igår
Gårdagen blev lite små pyssel varvat med vila.
T bakade ett supersmarrigt bröd. Måste bjuppa på receptet för det här måste ni testa:
Medelhavsbröd:
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
3,5 dl durumvete
7-8 dl vetemjöl
Pensling:
2 tsk olivolja
1 tsk flingsalt
5-6 kvistar färsk rosmarin el 1 tsk torkad
Eftersom jag inte är nåt fan av rosmarin hade vi timjan på vårat bröd.
Gör så här:
Rör ut jästen i fingervarma vattnet. Tillsätt salt, olivolja, durumvetemjöl och vetemjöl. Spara ca ½ dl vetemjöl till utbaket. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 30 min.
Klä en form eller långpanna med bakplåtspapper. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda. Lägg degen i formen och tryck ut till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Skåra rutor. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla det färdigjästa brödet med olivolja och strö över flingsalt och rosmarin (timjan) Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 min, ugnen 200 grader.
Sedan gjorde vi egen pasta till middag. Lite meckigt men har man tid så är det helt klart värt det. Hur gott som helst. Tony grejade med pastan, eftersom han va så nyfiken på hur man skulle göra :-) Till gjorde jag en fläskfilé och kantarell sås med lök och paprika.
Massa gott blev det! Lite trist när jag måste vila maggen stup i kvarten.
Men idag är jag mycket bättre, såå skönt!
Så nu ska jag ta och hoppa upp på cykeln en sväng.